NL
EN
SynchUp! is initiated by REWIN

Industriële toepassing voor tarwe-eiwit

Challenge sluit over: 

2020-05-08 17:00

Briefing

Welke industriële toepassingen zijn er voor tarwe-eiwit?

Cargill is wereldwijd actief in de omzetting van granen zoals mais en tarwe naar een breed scala aan producten, zoals glucose- en fructosestroop, zetmeelproducten en andere producten op eiwitbasis. Cargill heeft 5 fabrieken in Europa waar tarwe wordt verwerkt en tarwe-eiwit als bijproduct vrijkomt. De fabrieken zijn verspreid over de noordelijke helft van Europa, waar een overvloed aan tarwe beschikbaar is. Het bijproduct, tarwe-eiwit, wordt momenteel gebruikt voor verschillende toepassingen in de voedsel- (zoals als deegverbeteraar voor bakkerijen) en diervoederindustrie (zoals als voer voor in de zalmkwekerij). Naarmate de mogelijkheden voor de verwerking van tarwe gedurende de jaren heen toenemen, neemt ook de hoeveelheid beschikbaar tarwe-eiwit toe. Vandaag de dag worden wereldwijd per jaar meer dan 1 miljoen ton tarweproducten geproduceerd. Dankzij de unieke eigenschappen van tarwe-eiwit is het een veelbelovend materiaal voor industriële toepassingen. Het gebruik van tarwe-eiwit in industriële toepassingen staat echter nog in de kinderschoenen. Cargill wil graag samenwerken met ondernemers met nieuwe ideeën over hoe tarwe-eiwit benut kan worden in industriële toepassingen.
 
 

Waar zijn we naar op zoek?

 
Voorbeelden van potentiële industriële toepassingen voor tarwe-eiwit zijn als bind- en coatingsmiddel en als plastificerend ingrediënt in composietmaterialen. Tarwe-eiwit kan zo worden gebruikt, ofwel in oorspronkelijke vorm als vitale tarwegluten of in gemodificeerde vorm als gedevitaliseerde tarwegluten. Het kan ook worden afgebroken tot kleinere deeltjes, bijvoorbeeld door middel van enzymatische hydrolyse. Cargill staat open voor oplossingen waarin tarwe-eiwit wordt gecombineerd met andere ingrediënten (organisch of synthetisch).

Cargill is op zoek naar oplossingen die in industriële toepassingen kunnen worden gebruikt. De oplossingen dienen op een industriële schaal toepasbaar te zijn, met als doel een valorisatie van minimaal 10.000 MT tarwe-eiwit per jaar binnen vijf jaar.

 

Waar zijn we niet naar op zoek?

In deze challenge is Cargill niet op zoek naar nieuwe manieren om tarwe-eiwit te onttrekken. De focus van deze challenge is de valorisatie van het tarwe-eiwit wat tijdens het natmalen van tarwemeel vrijkomt. Cargill is dus ook niet op zoek naar voorstellen die enkel gebruik maken van onbewerkt tarwemeel of andere tarwebestanddelen (of andere organische grondstoffen). 
 

Wat is er te verdienen?

Cargill biedt de kans om samen te werken met het Cargill R&D-team voor industriële toepassingen, gevestigd in Vilvoorde (België) en Krefeld (Duitsland). Afhankelijk van de mate van technologische inzetbaarheid van de voorgestelde oplossing zal de schaal van de activiteiten ter ontwikkeling of validering van de voorgestelde oplossing variëren van lab tot pilot of zelfs industriële schaal. Dit innovatieproject zou kunnen leiden tot een samenwerking op de lange termijn.

 

Wat is er te verdienen vanuit BioVoice?

Een Innovatiecontract. Met een innovatiecontract ga je het ontwikkeltraject in. Je krijgt toegang tot:

 • funding (er zijn vouchers van € 10.000 beschikbaar, te besteden in het regionale ecosysteem voor bijvoorbeeld testen, lab- en demo-faciliteiten, NDA of IP advies, etc)
 • (internationale) markten
 • kennis en partners
 • hulpbronnen en researchfaciliteiten
 • business en schaalvergroting
 • en: een launching customer!

 

Het BioVoice programma

BioVoice is een initiatief van REWIN West-Brabant, Green Chemistry Campus, de gezamenlijke Rabobanken van Zuidwest-Nederland en de provincie Noord-Brabant. Dockwize, Impuls Zeeland, Centre of Expertise Biobased Economy en Midpoint Brabant zijn als partner aangesloten voor de uitvoering. Samen willen wij dat innovatieve ondernemers en aanstormende biobased/circulaire talenten de ruimte en de mogelijkheden krijgen om hun idee/product te ontwikkelen en te vermarkten. Hiermee realiseren we ons gezamenlijke doel: het versnellen van de transitie naar een duurzame economie.

Voorwaarden deelname

Cargill is vooral op zoek naar bedrijven die zich bezighouden met productontwikkeling en die bekend zijn met industriële toepassingen. Aangezien de challenge vraagt om innovatieve oplossingen staat Cargill open voor voorstellen van zowel startups als gevestigde bedrijven.
 

Jullie pitch (max 6 pagina’s / 18 slides)

 • Beschrijving van het concept: Geef een zo concreet mogelijke beschrijving van jullie concept.
 • Beschrijving van de pilot: Geef een korte beschrijving van wat er nodig is om een prototype te maken en/of een pilot op te zetten en wat jullie daarbij van ons nodig hebben.
 • Beschrijving team: Geef een korte beschrijving van het bedrijf en team dat de pilot wil gaan realiseren.

De pitch mag in vrije vorm worden ingediend (presentatie/slide deck, briefvorm), maar moet als pdf-bestand (liggend of staand A4) worden geüpload (max. 30MB). Video’s, voorbeeldwebsites, etc. kunnen daarin worden opgenomen als link. Pitches in English are allowed.

 

Tijdlijn challenge

 • 2 maart ‘20: Lancering challenge – open voor aanmeldingen
 • 8 mei ’20 – 17.00 uur: Deadline challenge – uiterlijk aanmelden tot 17.00 uur 
 • Uiterlijk 15 mei ‘20: Bekendmaking selectie – Bekendmaking welke start-ups / scale-ups worden uitgenodigd voor een kennismaking en toelichting 
 • In de week van 25 mei of 1 juni ‘20: Digitale kennismakingsgesprekken challengers-deelnemers + voorlichting over geheimhouding en IP
 • September ‘20: Challenge weeks (werksessiedagen challengers-deelnemers om tot een innovatiecontract te komen + toekenning vouchers)
 • Eind september ’20: Slot event – vieren van de gesloten innovatiecontracten en samenwerkingen + uitreiking vouchers
 • Oktober ‘20: Starten met ontwikkeling & samenwerking (pilot)

 

Vragen?

(Inhoudelijke) vragen over deze challenge kun je stellen onder deze challenge. Meer informatie over het BioVoice programma kun je verkrijgen via deze pagina.

 

Achtergrond informatie

Vraag over deze challenge?

Stel hier jouw vraag

Om jouw vraag te stellen moet je ingelogd zijn.

Onze partners

Gerelateerde challenges