NL
EN
SynchUp! is initiated by REWIN

Hoogwaardige toepassing voor uniek digestaat

Challenge sluit over: 

2021-05-21 17:00

Briefing

Help jij ons om hoogwaardige toepassingen te vinden voor ons unieke digestaat?

Cosun vergist biomassa ten behoeve van het produceren van groen gas. Hieruit ontstaat een residu: een plant based digestaat.

Het digestaat bestaat m.n. uit een mineraalfractie (NPK) en cellulosevezel-componenten die biologisch niet verder afbreekbaar zijn door middel van vergisten. Het digestaat is een zeer stabiel eindproduct, composteerbaar en biodegradeerbaar. De aanwezigheid van ammoniak/ammonium zorgt voor een sterke geur aan het product.

Een toelichting op de totstandkoming en samenstelling van het digestaat vind je hier: Toelichting digestaat (pdf download).

Wij zetten het digestaat vooral af als meststof en bodemverbeteraar in de akkerbouw tegen (momenteel) forse negatieve afzetkosten. Dit komt doordat het moet concurreren met dierlijke mest. Daar is een overschot van en dus betaalt de veehouder om van z’n dierlijke mest af te komen en de akkerbouwer ontvangt mest gratis of met geld toe.

Onze businesscase staat dus zwaar onder druk en dit bemoeilijkt het uitbreiden van de vergistingscapaciteit en daarmee de productie van groen gas. Dit heeft een negatief effect op de klimaatambities van Cosun.

Waar zijn we naar op zoek?

Cosun zoekt een hoogwaardigere toepassing van de restfractie digestaat. 

De geboden oplossing:

 • is in staat om jaarlijks tussen de 10 en 100 kiloton aan plant based digestaat te verwerken
 • is kostenneutraal, of levert geld op
 • draagt bij aan de CO2-reductie en de duurzame doelstellingen van Cosun.

 

Idealiter: 

 • bevindt de oplossing zich al op TRL-niveau 6 (einde van de ontwikkelfase)
 • is de verwerking en afzet lokaal
 • is er binnen vijf jaar een markt op te bouwen
 • is de oplossing te vercommercialiseren/te vermarkten
 • is de oplossing KISS: keep it smart and simple 

 

Wij zien zelf enkele mogelijke oplossingsrichtingen, zoals: 

 • Het beter scheiden van de inhoudsstoffen waardoor de gebruikerswaarde kan worden gedifferentieerd en nieuwe, hoogwaardige markten in beeld komen.
 • Het verwaarden van de cellulose-vezelfractie in bijvoorbeeld circulaire materiaaltoepassingen.
 • Het verwaarden van de geconcentreerde mineraalfractie.
 • Het verrijken of verarmen van specifieke componenten om het toepassingsgebied te vergroten.

 

Waar zijn we niet naar op zoek?

We zijn niet opzoek naar een oplossing in de valorisatie van feedstock (het product dat de vergister in gaat).

 

Wat is er te verdienen?

Wij bieden je de kans om met de experts van Cosun ideeën te ontwikkelen en door te ontwikkelen richting werkbare oplossing. Onze laboratoria en pilot- en demofacilities zijn in overleg beschikbaar. 

Voor het testen van eventuele landbouwtoepassingen kunnen wij een beroep doen op onze telers.

Voor nader onderzoek en vervolgstappen kunnen wij een beroep doen op de diverse kennisinstellingen waarmee wij samenwerken, zoals Wageningen University & Research, technische universiteiten en het Institute for Sustainable Process Technology. 

Cosun helpt graag bij onderzoeken van het marktpotentieel en is bereid om investeringen te doen, bijvoorbeeld voor het opzetten van pilots en/of demo’s. Cosun wil meewerken aan verdere opschaling zowel binnen als buiten Cosun.

Directe potentie in de businesscase gaat uit van een interessante uitgangspositie van €15 kosten per ton, naar idealiter €150.000 – €1.500.000 EBIT. Een positieve businesscase opent de deur naar het verhogen van de groen gas-productie, en dat geldt niet alleen voor Cosun.  

 

Wat is er te verdienen vanuit BioVoice?

 • Een innovatiecontract met een launching customer/partner!
 • Funding (er zijn vouchers van €10.000 beschikbaar, te besteden in het regionale ecosysteem voor bijvoorbeeld testen, lab- en demo-faciliteiten, IP-advies, etc.)
 • Coaching en begeleiding
 • Een podium en free publicity
 • Kennis en contact met experts
 • Toegang tot een netwerk van potentiële partners & klanten, hulpbronnen en researchfaciliteiten

 

Het BioVoice programma

BioVoice is een initiatief van REWIN West-Brabant, Green Chemistry Campus, de gezamenlijke Rabobanken van Zuidwest-Nederland en de provincie Noord-Brabant. Dockwize, Impuls Zeeland, Centre of Expertise Biobased Economy en Midpoint Brabant zijn als partner aangesloten voor de uitvoering. Samen willen wij dat innovatieve ondernemers en aanstormende biobased/circulaire talenten de ruimte en de mogelijkheden krijgen om hun idee/product te ontwikkelen en te vermarkten. Hiermee realiseren we ons gezamenlijke doel: het versnellen van de transitie naar een duurzame economie.

BioVoice wordt mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Regio Deal Midden- en West-Brabant, Provincie Noord-Brabant, Provincie Zeeland en Rabobank

 

Voorwaarden deelname

Cosun staat open voor meerdere vormen van samenwerking. Voorbeelden zijn turn key, co-development, etc. Sterke pre is een samenwerking met markttoegang.
De geboden oplossing heeft bij voorkeur TRL-niveau 6, maar dit is niet noodzakelijk.

 

Jullie pitch (max 6 pagina’s / 18 slides)

 • Beschrijving van het concept: Geef een zo concreet mogelijke beschrijving van jullie concept.
 • Beschrijving van de pilot: Geef een korte beschrijving van wat er nodig is om een prototype te maken en/of een pilot op te zetten en wat jullie daarbij van ons nodig hebben.
 • Beschrijving team: Geef een korte beschrijving van het bedrijf en team dat de pilot wil gaan realiseren.

 

De pitch mag in vrije vorm worden ingediend (presentatie/slide deck, briefvorm), maar moet als pdf-bestand (liggend of staand A4) worden geüpload (max. 30MB). Video’s, voorbeeldwebsites, etc. kunnen daarin worden opgenomen als link. Pitches in English are allowed.

Tijdlijn challenge

 • 29 maart ‘21: Lancering challenge – open voor aanmeldingen
 • 21 mei ’21 – 17.00 uur: Deadline challenge – uiterlijk aanmelden tot 17.00 uur
 • 4 juni ‘21: Bekendmaking selectie – Bekendmaking welke start-ups / scale-ups worden uitgenodigd voor een kennismaking en toelichting
 • 14 t/m 25 juni ‘21: Digitale kennismakingsgesprekken challengers-deelnemers + voorlichting over geheimhouding en IP
 • 2 juli ‘21: Bekendmaking selectie a.d.h.v. gesprekken – Bekendmaking met welke start-ups / scale-ups gewerkt gaat worden aan een innovatiecontract
 • 5 t/m 11 juli ’21: Planning en werkafspraken maken + indien nodig afstemmen NDA
 • 12 juli t/m 6 oktober ‘21: Challenge weeks – werksessies challengers-deelnemers-coaches om tot een innovatiecontract te komen
 • 29 september ‘21: Aanvragen vouchers – indienen concept innovatiecontract + aanvragen vouchers
 • 6 oktober ‘21: Toekenning vouchers – indienen definitief innovatiecontract + toekenning vouchers
 • 14 oktober ’21: Match event – vieren van de gesloten innovatiecontracten en samenwerkingen + uitreiking vouchers
 • 15 oktober ‘21: Starten met ontwikkeling & samenwerking (pilot)

 

Vragen?

(Inhoudelijke) vragen over deze challenge kun je stellen onder deze challenge. Meer informatie over het BioVoice programma kun je verkrijgen via deze pagina.

 

Achtergrondinformatie

Royal Cosun is een moderne, toekomstgerichte Nederlandse coöperatie, actief over de hele wereld. We werken samen met duizenden telers, zowel leden van de coöperatie als leveranciers. We erkennen het enorme potentieel van planten en weten hoe we deze kunnen omzetten in praktische oplossingen voor alledaagse problemen. Cosun heeft een duidelijke ambitie voor 2030: we willen 100% plantaardig, 100% circulair en 100% transparant zijn.

Royal Cosun is onderverdeeld in vijf businessgroepen: Aviko, Duynie, Sensus, Cosun Beet Company en SVZ. We produceren niet alleen plantaardige ingrediënten en voedingsmiddelen voor mens en dier, maar ook biobased producten voor andere toepassingen en energie. Het assortiment strekt zich uit van frites en suikersiroop tot andere voedingsmiddelen, zoals ingrediënten voor taarten, ijs, vleesvervangers en vruchtensappen; maar het omvat ook diervoeder, wasmiddelen, behangplaksel en cosmetica.

Door jaarlijks zo’n 12 miljoen ton biomassa te verwerken, zijn we nu al een belangrijke speler in de circulaire economie. Royal Cosun wil duurzame initiatieven blijven verkennen ten behoeve van zowel de samenleving als de telers.

Vraag over deze challenge?

Stel hier jouw vraag

Om jouw vraag te stellen moet je ingelogd zijn.

Onze partners

Gerelateerde challenges