NL
EN
SynchUp! is initiated by REWIN

Innovatie-uitdaging Vanderlande via voucher naar circulaire oplossing

25 mei 2023

Deel dit bericht via:

SynchUp Vanderlande voucher

Op de foto (v.l.n.r.): Freek van den Heuvel (REWIN/SynchUp!), Jelle van der Werf (Vinylrecycling.com), Waldo Maaskant (provincie Noord-Brabant), Gerard Keurentjes (ministerie van EZK), Stefan Reusen (Forbo Siegling) en David Duque (Vanderlande)

SynchUp! heeft vandaag een innovatievoucher van 10.000 euro uitgereikt aan Vinylrecycling.com. Het bedrag maakt een pilot mogelijk waarin Vinylrecycling.com, Vanderlande en Forbo Siegling gezamenlijk het recyclen van transportbanden testen. “We willen het niet meer als afval laten afvoeren”, zegt David Duque van Vanderlande.

Vanderlande formuleerde in 2022 een interessante challenge. Het bedrijf is wereldmarktleider in bagage-afhandelingssystemen voor luchthavens en maakt ook pakketsorteersystemengebruiken. De transportbanden van deze systemen komen van externe leveranciers en bestaan uit pvc en polyester. Na een aantal jaren zijn de banden versleten en worden ze vervangen. De oude banden worden als afval afgevoerd en dat wilde het Veghelse bedrijf niet meer, licht Duque toe. “Dat past niet bij onze duurzaamheidsdoelen.”

Oplossing
Het recyclen van de transportbanden is lastig omdat de twee componenten zijn verlijmd en lastig te scheiden additieven bevatten. Vanderlande zocht naar een oplossing in de hoek van de chemische recycling, maar dat bleek niet te werken. Dankzij SynchUp! ligt er nu een andere oplossing in het verschiet. Duque: “SynchUp! bracht eerst onze vraag goed in kaart en scoutte daarna een aantal partijen met een mogelijke oplossing. Het idee van Vinylrecycling.com lijkt het meest haalbare.”

Volume
Het volume aan afgedankte transportbanden van Vanderlande alleen is voor het recyclingbedrijf niet interessant genoeg. Daarom werd Forbo Siegling, producent van de transportbanden, gevraagd om mee te doen. Stefan Reusen van Forbo Siegling: “Wij lopen tegen dezelfde problemen aan als Vanderlande. Wij doen dan ook graag mee in de test, want als dit werkt, werkt het ook voor al onze andere afnemers.”

Kwaliteit van het restmateriaal
Jelle van der Werff van Vinylrecycling.com wil ‘het geheim van de smid’ liever niet delen. Hij ziet de technische kant van de test met vertrouwen tegemoet. “Het is vooral de kwaliteit van het restmateriaal dat straks bepaalt of we een sluitende businesscase kunnen maken. We kunnen redelijk kleinschalig testen en de kosten beperkt houden. Je zit wel met het vrij plannen van productie en het schoonmaken van machines en dat zijn uren dat je niets verdient. Ook de analysekosten van het gerecycled materiaal door het externe laboratorium komen daar nog bij. De financiële bijdrage van SynchUp! is dus welkom.”

Jan Westra van SynchUp!: “Met deze partners denken we een succesvolle oplossing te bieden aan het Brabantse Vanderlande dat daarmee een belangrijke stap zet in het behalen van de duurzaamheidsdoelen van het bedrijf. De impact kan milieutechnisch gezien zelfs mondiaal zijn.”

Duque, tot slot: “De samenwerking met SynchUp! verliep heel soepel. Het team van SynchUp! heeft de kar getrokken en de partijen samengebracht. Dat we al zo ver zijn gekomen en nu een test gaan doen, is heel waardevol.”

De drie partijen gaan nu de pilotfase in. We zijn benieuwd naar de resultaten!

 

Vinylrecycling.com
Vinylrecycling.com is specialist in het recyclen van pvc vloeren en pvc-houdende materialen zodat deze materialen weer als ‘raw material’ ingezet kunnen worden door fabrikanten.

Forbo Siegling
Forbo Siegling is leverancier van transport- en procesbanden, modulaire banden, aandrijf- en tandriemen en vlakke riemen van kunststof materialen voor uiteenlopende toepassingen.

 

Overig nieuws