NL
EN
SynchUp! is initiated by REWIN

SynchUp!-innovatievoucher voor Overveld Machines en Fokker Services Woensdrecht

1 juni 2023

Deel dit bericht via:

Fokker SynchUp 1-6-23

Op de foto (v.l.n.r.): Freek van den Heuvel (REWIN), Edwin Poldermans (Fokker Services Woensdrecht), Steven Adriaansen (gemeente Woensdrecht), Richard Beismann (Overveld Machines), Eric Schevenhoven (Aviolanda Aerospace) en Jacob Derks (World Class Maintenance)

Overveld Machines uit Hoogerheide bedacht voor Fokker Services Woensdrecht een manier om vliegtuigstoelen efficiënt en veilig van de vliegtuigdeur naar de hangarvloer te transporteren. Het West-Brabantse challenge-programma SynchUp! beloonde de oplossing met een innovatievoucher ter waarde van 10.000 euro.

Voordat Fokker Services Woensdrecht groot onderhoud kan verrichten aan een vliegtuig moeten monteurs eerst de stoelen demonteren en uit het vliegtuig verwijderen. Een handmatig, tijdrovend en risicovol proces waarvoor het bedrijf al een tijdje een oplossing zocht. “We hebben verschillende mogelijke oplossingen getest, maar zonder het gewenste resultaat”, legt Edwin Poldermans van Fokker Services Woensdrecht uit.

Challenge
Met hulp van het SynchUp!-team werd het vraagstuk in detail in kaart gebracht en als challenge gepubliceerd. Het team zocht proactief en met inzet van haar netwerk en via social media naar mkb’ers en start-ups die mogelijk een oplossing konden bieden en vroeg hen een voorstel in te dienen. Freek van den Heuvel (REWIN) namens SynchUp!: “Met de twee beste aanbieders bezochten we vervolgens de hangar en gingen we in gesprek. Daaruit kwam het idee van Overveld Machines als beste optie naar voren.” In een aantal verdiepende gesprekken werden de specificaties verder besproken en er werd een projectplan en een innovatiecontract opgesteld.

Simpel maar goed
Richard Beismann van Overveld Machines: “REWIN wees mij op de challenge en deze uitdagende vraag was ons op het lijf geschreven.” Overveld Machines bedacht een lift met werkbordes en met mobiele dragers. “De lift moet op verschillende hoogtes kunnen stoppen. Het onderstel moet voldoende flexibel zijn om te kunnen manoeuvreren. Het is belangrijk om te voorkomen dat het systeem het vliegtuig beschadigt en er mag geen stootbelasting plaatsvinden op de vliegtuigvloer.” Poldermans: “Het idee van Overveld Machines is simpel, maar goed. De lift maakt het mogelijk om de stoelensets snel, makkelijk en veilig omlaag en later weer omhoog te brengen. Het levert flinke tijdwinst op, en tijd is geld.”

De SynchUp!-innovatievoucher van 10.000 euro is meer dan welkom, zegt Beismann. “Het is een mooie kick-start van de ontwikkeling. Fokker Services Woensdrecht investeert daarnaast een serieus bedrag om de pilot mogelijk te maken. De hele vliegtuigonderhoudsbranche kampt met dit vraagstuk, dus de potentie voor ons bedrijf is enorm.”

Beismann is ‘meer dan content’ met de support vanuit het SynchUp!-team. Ook Poldermans van Fokker is tevreden. Poldermans: “Het hele proces verliep dusdanig professioneel en is ons zo goed bevallen dat we op 19 juni een tweede challenge uitzetten.”

Overveld Machines
Overveld Machines is gespecialiseerd in het bedenken en bouwen van maatwerk machines voor specifieke toepassingen in bulkhandling, flavouring, packaging en intern transport.

Fokker Services Woensdrecht
Fokker Services Woensdrecht houdt zich bezig met het onderhoud aan en de reparatie van vliegtuigen en het ombouwen van vliegtuigen naar VIP-toestellen en Special Mission vliegtuigen. Het bedrijf is gevestigd op Aviolanda Woensdrecht waar het zes hangars heeft en een spuiterij. Fokker Services Woensdrecht is onderdeel van Fokker Services Groep.

Overig nieuws